Wil je graag een taalcursus Duits volgen, maar ben je onzeker of je dat beter online of offline gaat doen? Wat zijn de kenmerken van een online taalcursus? En waar liggen de verschillen met een offline taalcursus? Welke formule past beter bij jou en bij je bedrijf? Ik geef je hieronder graag de belangrijkste informatie en zet alles op een rijtje.

Omwille van Corona en alle beperkingen en maatregelen daar rond zijn veel (taal)opleidingen veranderd in online trajecten. Offline trainen was helaas een tijd niet (of zeer beperkt) mogelijk. Online trajecten zijn dan ook “here to stay”. We nemen samen een kijkje naar de verschillen tussen online en offline opleidingen zodat jij de beste keuze kan maken!

 

Taalcursus online volgen

Een online opleiding vindt – zoals de naam al doet vermoeden… 😉 – in een online omgeving plaats: pc, webcam, internetverbinding… en je bent al klaar om te starten! Hier maakt men wél nog het verschil tussen live online opleiding en remote online opleiding.

Tijdens een live online opleiding ontmoeten trainer en cursist(en) elkaar live via een online platform (Zoom, MS Teams, …). De sessies duren tussen 60 en 90 minuten. Samen met de taaltrainer leg je de tijdstippen en de inhoud van de sessies vast. Je hebt als deelnemer nauw contact met de taaltrainer en je kan – afhankelijk van de grootte van de groep – vragen stellen of individuele oefeningen doen. Naar creativiteit toe zijn er geen grenzen: je kan samen op websites oefeningen maken, werken met filmpjes, aantekeningen maken op digitale whiteboards etc. 

Bij een remote online opleiding volg je als deelnemer opgenomen lessen in een online leeromgeving. Hierbij kan je jouw leermomenten vrij inplannen en ook het leertempo zelf bepalen. Je bent dus voor een groot stuk onafhankelijk om te bepalen wanneer, waar, hoe snel en wat je leert. Afhankelijk van het aanbod heb je minder persoonlijk contact met de taaltrainer. Een belangrijk puntje is de variatie van de gebruikte leermiddelen: Via video’s, audiobestanden, online oefeningen, downloads, schrijfopdrachten etc. worden alle zintuigen geprikkeld.

De online taalcursussen van Duitslerenonline.com zijn voornamelijk remote online opleidingen. Toch vind ik het belangrijk dat ik voor mijn cursisten bereikbaar ben en dat zij vragen aan mij kunnen stellen. Via een online booking systeem kan elke deelnemer een persoonlijke sessie boeken als hij/zij dat wenst.

 

Taalcursus offline volgen

Een offline opleiding is een opleiding die “live” plaats vindt zoals wij het allemaal kennen: een trainer samen met cursist(en) in een leslokaal of vergaderruimte. Er zijn weinig beperkingen wat betreft de grootte van de groep, de locatie en de inhoud van de training.

Tijdens een offline taalcursus is het gemakkelijk om via rollenspellen, communicatieoefeningen de deelnemers actief te betrekken bij het leren. Door diverse leermiddelen (presentatie, filmpjes, notities op een whiteboard, hand-out…) kan je ook hier de verschillende leertypes doelgericht aanspreken en alle zintuigen prikkelen.

Er bestaat ook een mix uit online & offline leren: dit noemt blended learning. Hierbij werken de twee opleidingsvormen aanvullend naar elkaar toe.

Wil je voor een taalcursus Duits graag offline met mij samenwerken? Dan nodig ik je uit om een kijkje te nemen op de website van mijn bedrijf Training & Taal: www.training-taal.be

 

Hier vind je de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje!

Online taalcursus: 3 voordelen

 • Opname van de sessies is mogelijk (handig voor herhaling of indien deelnemer een sessie heeft gemist)
 • Beschikbaarheid van trainer, deelnemers én faciliteiten: geen reistijden en verplaatsingen, geen probleem met boeken vergaderruimte, …
 • Beter in te plannen door kortere sessies (max. 60 à 90 minuten), hierdoor ook meerdere sessies per week mogelijk

 

Online taalcursus: 3 nadelen

 • Sessies zijn minder interactief dan bij een offline opleiding
 • Minder menselijk contact, enkel door webcam
 • Enkel geschikt voor individuele trajecten of kleine groepen (max. 2 à 4 deelnemers), niet voor grote groepen

 

Offline taalcursus: 3 voordelen

 • Mogelijkheid tot zeer interactieve cursus
 • Veel opties voor rollenspellen & communicatieoefeningen
 • Prikkelt alle zintuigen van deelnemers door gebruik van diverse middelen (beamer, whiteboard, hand-outs, audio, oefeningen, …) >> ideaal om alle leertypes te bereiken

 

Offline taalcursus: 3 nadelen

 • Vaak reistijden & verplaatsingen en bijkomende kosten voor huur locatie, catering…
 • Moelijker in te plannen voor cursisten met een drukke agenda door langere sessies (2 à 4 uur)
 • Meestal maar 1 sessie/week mogelijk door drukke agenda cursist, hierdoor duidelijk lagere leercurve

 

Mijn ervaringen & advies: 

Beide manieren van opleidingen geven hebben elk hun voor- en nadelen. Ik merkte door de situatie rond Corona op dat online opleiden plots een grote sprong heeft gemaakt. Ook de acceptatie is veel groter dan voor Corona. Mensen vinden het niet meer zo lastig om via de webcam te communiceren. Ook voor mij als trainer is dat intussen zo, online trainen is deel van mijn dagelijks werk geworden.

Bij offline trainingen stel ik vast dat deelnemers de interactie erg leuk vinden en dat hierdoor de leerstof gemakkelijk binnenkomt. Ook lukt het voor de cursist(en) om de aandacht gedurende 2 á 3 uren te houden.

Idealiter kunnen beide manieren gecombineerd worden: algemene inhoud in een online training en specifieke inhoud in een offline situatie.

 

Belangrijk voor jou… 

Waar je voorkeur ook naar toe gaat: weet dat ik zowel bij een online alsook bij een offline taalcursus Duits kan helpen!

 

Twijfel je nog? Wil je graag samen met mij overleggen? Altijd welkom!

 

Op jouw taalsucces!

 

© Silvia Deprez